Wat kost een warmtepomp?
Vanaf 2026 moeten huiseigenaren die hun cv-ketel vervangen overstappen op de warmtepomp. Nu deze datum steeds dichterbij komt, vragen steeds meer mensen zich af: “Wat kost dat eigenlijk zo’n warmtepomp? En kan ik dat wel betalen, want ik hoor zulke hoge bedragen rondgaan!” Welnu, een warmtepomp kost tussen de € 4000 en € 30.000. Maar hoeveel u straks daadwerkelijk betaalt, is van veel factoren afhankelijk. In dit artikel zet Briljant Vloerverwarming die factoren voor u op een rij.
1. Type warmtepomp
Een beetje warmtepomp advies van een expert is geen overbodige luxe. Er bestaan namelijk verschillende soorten warmtepompen die niet alleen wat betreft prijs behoorlijk uiteen lopen, maar ook in efficiëntie. Een duurder type warmtepomp is dus in de praktijk niet altijd duurder, omdat u de kosten van het energieverbruik ook mee moet rekenen. Ook is niet elke pomp geschikt voor uw huis. We onderscheiden:
-
- Lucht-lucht warmtepomp: met een prijs van 4.000 á 7.000 euro inclusief plaatsing zeer betaalbaar, maar slechts beperkt inzetbaar omdat hij minder geschikt is voor grote of slecht geïsoleerde woningen
- Lucht-water warmtepomp: reken voor dit type op een bedrag van 5.000 – 9.000 euro inclusief plaatsing. Hij is geschikt voor goed geïsoleerde woningen en ook beschikbaar als hybride warmtepomp 8.000 – 15.000 euro voor huizen met iets minder goede isolatie
- Water-water warmtepomp:
een zeer efficiënte pomp die zijn warmte haalt uit oppervlaktewater en alles bij elkaar tussen de 15.000 en 20.000 euro kost.
- Grond-water warmtepomp: een geothermische warmtepomp koop je al vanaf 8.000 euro, maar inclusief plaatsing kom je al snel uit op 20.000 – 30.000 euro. De aanschafkosten zijn dus fors, maar dit type werkt zeer efficiënt, waardoor hij voor grotere panden juist heel voordelig is.
2. Energie-efficiëntie
Belangrijk bij het berekenen van de kosten van een warmtepomp is om niet alleen te kijken naar de aanschafkosten en de kosten voor installatie, maar zeker ook naar de energie-efficiëntie. Op basis van uw jaarverbruik kunt u zo uitrekenen wat u onderaan de streep nu echt betaald voor uw warmtepomp.
3. Isolatiekosten
Een warmtepomp verwarmt uw huis met lage temperaturen. Daarom moet uw huis voldoende geïsoleerd zijn. Is dit nog niet het geval? Dan komen deze kosten nog bovenop de aanschafkosten en installatiekosten van de warmtepomp. Het verbeteren van de isolatie van uw muren, dak, vloer en ramen levert echter ook een energiebesparing op en betaalt zich dus altijd terug, ook als u geen warmtepomp neemt.
4. Subsidie en financiering
(Lokale) overheden verstrekken regelmatig subsidies aan huiseigenaren om hun huis te verduurzamen. Voor een warmtepomp, maar ook voor het verbeteren van de isolatie van uw huis. Dit is een mooie manier om de kosten van een warmtepomp te drukken.
Ook een goedkope lening behoort tot de mogelijkheden. Ook deze drukt de kosten als u het geld niet direct paraat hebt en u verdient dit vanzelf weer terug met de lagere energielasten. Ook banken dragen hun steentje bij aan verduurzaming. Zo is het vaak mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen om een huis te verduurzamen.
5. Onderhoudskosten
Net als een cv-ketel heeft ook een warmtepomp onderhoud nodig. Gemiddeld kost dit 150 euro per jaar. Deze kosten liggen dus net iets hoger dan het onderhoud van een doorsnee cv-ketel.
Exact weten wat een warmtepomp kost?
Zoals u ziet zijn er veel factoren die bepalen hoeveel u nu echt kwijt bent aan het overstappen op de warmtepomp. Wilt u dit precies weten wat een warmtepomp kost? Maak dan een vrijblijvende afspraak via het onderstaande contactformulier, dan komen we bij u langs om een berekening te maken en doen we u een scherp aanbod!